1 av 2
Gunnar Skoog har bara en stump kvar av sitt högerben. Men utan amputation hade mördarbakterien tagit hans liv. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Det gäller att fokusera på vad man kan göra istället för det man inte kan, säger Gunnar Skoog som tycker att han lever ett bra liv idag. Foto Ulla Öhman
KRAMFORS

Ännu ett offer för mördarbakterien: Gunnar miste högerbenet

5:52 min

Våren 2007 upptäckte Gunnar Skoog från Kramfors en liten bula högt uppe på höger lår. Han tänkte inte mer på den för den gjorde inte ont eller påverkade på något annat sätt. Men sedan blev han riktigt sjuk och vid en akutamputation i Umeå miste han sitt ben.
– Mördarbakterien skulle ha dödat mig om läkarna inte kapat benet.


När Gunnar Skoog började må dåligt och kroppen inte orkade med någonting så troddde han först att han hade gått in i väggen.
Men när han efter några dagar gick till företagshälsan så insåg sköterskan allvaret.
Gunnar hade drabbats av en aggressiv köttätande bakterie. Han togs i ambulans till Sollefteå och sedan vidare i ambulanshelikopter till Umeå där han akutamputerades omedelbart. Utan amputationen hade jag dött, säger Gunnar.

Han minns inte någonting som händer efter företagshälsovården och fram till en månad senare när han vaknar i Umeå. Då har läkarna först amputerat hans högerben och sedan fått göra ytterligare fyra eller fem ingrepp och även tagit delar av bäckenbenet med mera innan de lyckades få bukt med bakterien.

– De sa att om inte den sista operationen hade hjälp så kunde de inte göra mera.

Ett par veckor tidigare hade Gunnar upptäckt en knöl högt uppe på låret. Men han tänkte inte särskilt mycket på det eftersom den varken smärtade eller störde honom på något annat sätt. Det var i den knölen som infektonen startade vet han nu.

Idag sitter han i rullstol. Att lära sig gå med protes gick inte eftersom den stump han har kvar bara är cirka tio centimeter. Han har också mist baksidan av den stumpen samt hela skinkan på högersida.

– Jag har accepterat att jag sitter i rullstol och det har gått väldigt bra. Man måste välja hur man ska gå vidare med sitt liv efter nått sånt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista