Gunnar Skoog har bara en stump kvar av sitt högerben. Men utan amputation hade mördarbakterien tagit hans liv. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Köttätande bakterier ökar i Västernorrland

1:33 min

Antalet patienter som drabbas av köttätande bakterier har ökat kraftigt i Västernorrland. Från omkring 16 fall årligen till hela 23 fall hittills under 2013. Omkring en av tio överlever inte bakterien och flera måste också amputera kroppsdelar efter att ha insjuknat. För Gunnar Skog i Kramfors började det med en knöl på benet och slutade med amputation.

Den ibland mycket aggressiva köttbakterien nekrotiserande fasciit är en streptokock som vanligtvis orsakar halsfluss. Men i en del fall sätter sig bakterien på bindväven, till exempel på ett ben, och kan då bli mycket farlig och kan ta livet av en människa på bara ett dygn.

– Jag upptäckte en knöl på höger lår, säger Gunnar Skog i Kramfors. Jag tänkte inte mer på det men jag blev allt sämre.

När Gunnar Skog uppsökte sin läkare i Kramfors gick allt mycket fort. Transport till Umeå, vävnad från benet togs bort och till slut behövde hela benet amputeras för att han skulle överleva.

– De gjorde en fyra, fem operationer då de skalade bort vävnad. Läkarna trodde inte att jag skulle klara mig, säger Gunnar Skog.

Sprids via sekret
För att de drabbade då ska kunna överleva är det också viktigt att antibiotika snabbt sättas in. I värsta fall måste all infekterad vävnad tas bort omgående. Det kan, som för Gunnar Skog, innebära att ett ben eller en arm måste amputeras på patienten.

Bakterien sprids via saliv eller sekret. Till exempel om någon som bär bakterien hostar någon annan i ansiktet.

Ibland men inte alltid sätter sig bakterien i ett sår. Första symtomen är tilltagande smärta på kroppsdelen, hudrodnad, frossa och att man får dåligt allmäntillstånd.

Då är det viktigt att snabbt söka sjukhusvård.

Kan inte förklara ökningen
På Danderyds sjukhus norr om Stockholm har man sett en kraftig ökning av antalet fall. På två år anmäldes över 20 fall på sjukhuset.

Vad orsaken är vet inte forskarna. Men det kan delvis hänga samman med att det generellt blivit vanligare med infektioner med så kallade grupp A-streptokocker.

En annan möjlig förklaring är att människan helt enkelt blivit mer mottaglig för bakterierna, vilket infektionsforskare vid Karolinska institutet tittar närmare på. Det kan också vara bakterien som har förändrats och blivit farligare.

Ökat även i Västernorrland
I Västernorrland har antalet anmälda fall av den här aggressiva bakterien också ökat.

Från omkring 16 fall per år till hela 23 fall hittills under 2013 och det oroar smittskyddsläkaren Hans Boman. I somras drabbades en ung flicka av bakterien och vårdades på länssjukhuset i Sundsvall.

Ingen ny bakterie
Men de som tror att den här köttätande bakterien är en ny företeelse har fel. Bakterien har kommit och gått i olika tidsperioder ända sedan den tid då glödlampan och järnvägen uppfanns.

– I vissa perioder har man sett en ökning, sedan har det gått ner igen. Bakterien har förekommit till och från ända sedan 1800-talet säger Hans Boman.

Hur oroliga ska man vara då för den här bakterien?

– Jag tycker inte att man ska vara allt för orolig. Även om vi nu har 23 fall i Västernorrland är det små siffror i alla fall, säger Boman. Risken för den enskilda att drabbas av en sån här svår infektion är fortfarande väldigt liten, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista