Hans Burland hos kustbevakningen noterar att antalet positiva prov när det gäller sjöfylleri har minskat i länet de senaste åren. Foto: Lennart Sundwall
LÄNET

Fem personer har omkommit i båtolyckor - polisen saknar polisbåtar

Fem dödsolyckor men fylleriet minskar till sjöss
1:53 min

På bara några veckor har fem personer har omkommit i båtolyckor i länet. En ökad bevakning menar polisen är nyckeln för att minska brott och olyckor till sjöss, trots det finns det inte en enda polisbåt längs hela norrlandskusten.

Vad tänker du om att det inte finns polisbåtar längs norrlandskusten? Kommentera artikeln.

Det är Kustbevakningen som genom ett avtal med polisen sköter bevakningen på havet, men Börje Öhman, informationschef på polisen i länet, skulle gärna se ännu mer närvaro på vattnet.

Exakt vad som hände i de fem dödsfall som har inträffat under sensommaren är fortfarande inte helt utrett, men klart står att polisen ofta kan koppla alkohol till olyckor på sjön. Och även om det är polisen som utreder olyckorna, finns de inte på plats på vattnet. Det är Kustbevakningen som står för den biten.

Där noterar man att den nya lagstiftningen från 2010 där sjöfyllerilagen satt en gräns på 0,2 promille för sjöfylla har betytt ett ändrat betende hos båtförarna. Det säger Hans Burland som är kustbevakningsassistent i Örnsköldsvik.

– Från 2010 och framåt tycker jag att båtmänniskorna respekterar den nya sjöfyllerilagen, säger han.

– Det blir allt vanligare att det gäng som ska hem med båt efter ett krogbesök har utsett en chaufför.

Hans Burland kan också förstärka den bilden med siffror när det gäller positiva resultat från dom alkoholprov som kustbevakningen gjort ute till sjöss.

2010 togs 11 positiva prov, 2011 togs fem positiva, 2012 togs två positiva prov och hittills i år har det tagits tre positiva prov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".