Vapenamnestin och de vapen som lämnats in gör att polisens handläggning av vapenlicenser tar längre tid än normalt.
Sundsvall

Vapenlicenser försenas på grund av vapenamnestin - jägare missar jaktstart

1:09 min

Flera jägare i Medelpad har inte hunnit få sina vapenlicenser i tid till jaktstarten den här vecka. Polisen, som utfärdar licenserna, har haft fullt upp med vapenamnestin, och det har gjort att högarna med licensansökningar växt. Nu är handläggningstiden upp mot fyra veckor, betydligt längre än normalt. 

– De som tror att de ska kunna få licens här på en gång, det kan de glömma. Man måste ha lite framförhållning om man ska byta vapen, säger Nicke Gärdin, ansvarig för polisens handläggning av civila vapen i Västernorrland och Jämtlands län.

Vanligtvis tar handläggningen av en vapenlicens några dagar för polisen i Sundsvall, men nu ligger tiden upp mot fyra veckor.

Orsaken är bland annat vårens vapenamnesti och handläggningen av de onkring 700 vapen som kom in bara i Västernorrland. Dessutom har polisen haft en del sjukskrivningar, vilket gjort att handläggningstiderna blivit längre.

Många av de som får beskedet, att det inte blir någon vapenlicens till jaktstart, tar det med ro berättar Nicke Gärdin, men inte alla.

– En och annat blir riktigt förbannad. Men jag tror det är lite missriktad ilska, de blir nog mest arga på sig själva, för att de inte varit ute tidigare.

Men som jägare, kan man inte begära att ni ska kunna fixa det här rätt fort ändå?

– Vi gör så fort vi kan. Men samtidigt ska man kunna kräva av de som ska till jakten att de måste ha en viss framförhållning, säger Nicke Gärdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista