S:t Olofskälla, Tuna. Foto: S Harström
Västernorrland

Pilgrimsleden St. Olavsleden återinvigs

1:15 min

För tusen år sedan vandrade Olav den helige från Selånger till Trondheim. För cirka 500 år sedan förbjöd Gustav Wasa pilgrimsvandringar, men nu ska den historiska vandringsleden återinvigas.

Under 1- 7 september är det premiärvandring av St. Olavsleden, som avslutas med en invigningsceremoni i Trondheim. 

– Det känns spännande. Jag har jobbat i 1,5 år för att återskapa pilgrimsleden. Den är märkt och fin hela vägen från Selånger till Trondheim. Det handlar om 60 mil led, säger Putte Eby i Östersund, projektledare för St.Olavsledens återinvigning.

Det blir en pampig invigning av St. Olavsleden nästa söndag i Nidarosdomen i Trondheim. Där kommer körer från Jämtland och Medelpad att medverka. Ambitionen är att leden ska bli lika attraktiv som vandringslederna mot Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela i norra Spanien, de mest klassiska och historiska vandringslederna.

– Det handlar om att skapa Skandinaivens svar på  Santiago de Compostela. Det kan bli en anledning att resa hit och jag tror att vi kommer att kunna skapa arbetstillfällen längs leden, säger Putte Eby.

Men det blir ingen vandring längs hela den 60 mil långa leden nu i år. En liten grupp går tisdagen den tredje september från Selånger till Matfors och sedan avslutar en grupp de sista nio milen nästa söndag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista