Det finns bilder i förundersökninge på hur kvinnan rider.
HÄRNÖSAND

Assistenten Helena slog larm om assistensfusket i Härnösand

Helena: "Vi var mest ute med hundarna och klippte får"
3:55 min

Helena var en av de assistenter som slog larm om att den kvinna i Härnösand som spelade handikappad och lurade till sig 14 miljoner kronor i assistansersättning, inte alls var handikappad.

– Vi var mest ute med hundarna, vi var i skogen och klippte får. Det var det perfekta jobbet. Ibland var det någon assistens som ifrågasatte det. Men jag försvarade det först med att hon hade en försäkring, säger Helena till P4 Västernorrland.  

Kvinnan hade sagt till assistenterna att hon hade en amerikansk försäkring som gjorde att hon kunde styra över vad de skulle hjälpa henne med. Men när en ny assistent, Malin, började hos kvinnan och Helena och Malin pratade ihop sig så var det något som inte stämde. Det var inget amerikanskt försäkringsbolag som stod bakom assistansen utan svenska Försäkringskassan.

– När vi började prata om det föll allt på plats. Jag ringde omgående till assistansbolaget att de måste kolla upp den försärkingen hon har. Då sa assistansbolaget ”vilken försäkring?”, säger Helena.

Helena fick komma till Försäkringskassan och prata med en utredare.

– Sedan rullade det på med polisbesök, säger hon.

Helena, som själv har en son som är i behov av assistans, har reagerat över att det inte fanns några kontroller av kvinnans assistans.

– Det har uppenbarligen inte varit några kontroller. Det känns hemskt hur vi som verkligen behöver assistans måste kämpa. Bedrövligt att hon kunde åka på en räkmacka medan andra måste vända ut och in på oss själva hos Försäkringskassan,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".