Älg. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Västernorrland

Svenska kyrkan anordnar gudstjänster inför älgjakten

Monica Gustafsson: "Ofta är det präster som själva är jägare"
1:12 min

På måndag börjar älgjakten och Svenska kyrkan uppmärksammar det i Västernorrland genom att hålla älgmålsbön och älgotta under dagen.

Härnösands stift har under en tid hållit de speciella gudstjänsterna inför älgjakten, som funnits kvar på grund av det stora jaktintresset.

- De två olika som hålls är älgmålsbönen, då har de ju skojat till det på helgmålsbönen och det tycker jag är ganska roligt, och älgottan som är ju tidigt på morgonen. Då ber man om god jakttur. För älgjakt är någonting som engagerar folk och svenska kyrkan vill vara nära människorna, säger Monica Gustafsson, webbredaktör i Härnösands stift.

Fyra kyrkor runt om i Härnösands stift kommer under dagen ha olika gudstjänster inför älgjakten, bland annat i Stigsjö kyrka utanför Härnösand. Och anledningen är för att värna om moralen i skogen, enligt Monica Gustafsson.

- Ofta är det präster som själva är jägare och då brukar de då påminna om att vi är en del av naturen och nu när vi går ut på jakt så ska vi asså vi ska inte skada nått djur och vi ska inte skada varandra. Man ska döda djuren på ett värdigt och smärtfritt sätt, säger Monica Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".