1 av 2
Landstinget Västernorrland Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland
2 av 2
Foto: Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Landstingets ekonomi går fortsatt dåligt

1:08 min

Landstingets handlingsplaner för en ekonomi i balans har hittills inte gett något resultat.
Sjukvården fortsätter att gå med ännu större underskott.

Efter sju månader så ser det riktigt illa ut. Progosen för hela 2013 pekar mot ett underskott med svindlande 349 miljoner kronor. Räknar man bort den sk ripsräntan som har med landstingets pensionsskuld att göra så går landstinget ändå med 123 miljoner minus för det här året.

Det är själva sjukvården som inte lyckas klara sig med de pengar som finns budgeterade.

Hälso- och sjukvårdsnämnden som ansvarar för sjukhusen i länet räknar med ett underskott för i år på 203 miljoner vilket är en försämring med 31 miljoner trots att nämnden nu har handlingsplaner som skulle rätta till ekonomin.
Minussiffrona. beror på fotsatt höga personalkostnader, sjukvårdsmaterial, externa tjänster  med mera.

Även Folkhälso- Primärvårds- och Tandvårdsnämnden visar på en minusprognos, 30 miljoner för hela året trots den framtagna handlingsplanen även för denna nämnd.
Regionala nämnden prognosticerar ett underskott på 18 miljoner

En hjälp på vägen kan komma i morgon då AFA försäkringar har ett extrainsatt styrelsemöte, enligt uppgift på SKL:s webb. Där ska beslutas om återbetalning av premier till kommuner roch landsting som betalat in för mycket.
Förra året fick Landstinget Västernorrland 91 miljoner och skulle det bli  lika mycket i år så förbättras läget ordentligt även om det bara är på kort sikt för det här året.
 Men någon ekonomi i balans är man fortfarande långt ifrån att nå.

Handlingsplan för ekonomi i balans

I mars 2013 beslutade HSN-nämnden om en handlingsplan på kort och på lång sikt för att klara ekonomin. I april redovisade man vilka aktiviterer som skulle göras; en kortsiktig, strategi som skulle ge effekter redan 2013, en medellång som syftar till en ekonomi i balans vid utgången av 2014 och en långsiktig strategi som ska leda till en uthålig ekonmi i balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista