Foto: Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Är det okej att publicera triumferande jaktbilder?

"Det är ingen rättighet att få visa dödade djur i en tidning"
6:32 min

Just nu präglas våra delar av Norrland mycket av jakt. Septemberjakten drog igång i går och björnjakten pågår fortfarande. I flera nyhetsmedier har även bilden vi förmedlar av jakt blivit föremål för intresse. Daniel Nordström, som är chefredaktör för Arbetarbladet i Gävle, har beslutat inför årets jakt att inte tillåta triumferande jaktbilder i tidningen, vilket skapat het debatt.

Vad tycker du om triumferande jaktbilder i tidningar?

I fredags skrev Daniel Nordström på sin blogg att "Varje dag fattas åtskilliga publiceringsbeslut på en redaktion. Inget annat beslut som jag fattat genom åren har berört så mycket som beslutet om triumferande jaktbilder."

Marcus Melinder, ordförande i Publicistklubben i länet, samt nyhetschef på Tidningen Ångermanland, diskuterade frågan i P4 Morgon.

– Det här är ju en fråga som är upp till den ansvarige utgivaren att bedöma och det ser man ju att det görs olika bedömningar. Normalt har en publicist att ta hänsyn till om bilden kränker någon eller om man kan lida publicitetsskada, och det är ju knappast fallet när det gäller en björn. Däremot så ska man ju också ta hänsyn till om bilden kan vara stötande på något sätt, och det är väl det det råder delade meningar om, säger Marcus Melinder.

Triumferande jaktbilder är inget nytt, man har sett den typen av bilder så länge kameran funnits i stort sett. Ordet trofé kommer ur att krigslyckan har vänt, berättar Marcus Melinder. Man vill visa att man har segrat, i det här fallet handlar det om att ha besegrat naturen.

– Vi har ju sett den här typen av bilder i andra sammanhang också, till exempel från kriget i Irak, nästan exakt samma typ av triumferande bilder, bara att då var det människor på bilderna, säger Marcus Melinder.

Det är främst att en "segrare" poserar tillsammans med sitt sänkta byte som kan anses stötande. När det är djur som besegrats är gränsdragningen såklart en annan, men Marcus Melinder poängterar att det går att skildra jakten i traditionella medier utan att man behöver publicera triumferande bilder och att den typen av bevakning av många människors intresse och vardag glöms bort.

– Det tusentals människor som jagar i vårt län, det är klart vi ska skildra det, vi ska vara med där när de dricker kaffe och vaktar på älgen, säger Marcus Melinder.

För den ansvarige utgivaren handlar det också om att ta hänsyn till vad som är syftet med de triumferande bilderna och väga det mot den eventuella skadan.

– Det är ju ingen mänsklig rättighet för en jägare att få publicera sitt döda djur i en tidning, det är ju inte så att det inte finns andra tillfällen för jägarna att publicera sina bilder, för det finns det hur många forum som helst. Frågan är ska de publiceras i just mitt grundlagsskyddade medium, det är en individuell bedömning för den ansvarige utgivaren, säger Marcus Melinder.

Han är själv inte högste ansvarige utgivaren på Tidningen Ångermanland där han är nyhetschef, det ansvaret ligger på tidningens chefredaktör som sagt att den här typen av bilder ska bedömas från fall till fall.

Personligen har Marcus Melinder svårt för bilder som syftar till att manifestera ett herravälde.

– Personligen kan jag känna att det handlar om respekt för allt levande på något vis. Skulle man se det som chefredaktören på Jakt- och fisketidningen att "det här är den verklighet som finns" så skulle vi ju visa mer makabra bilder från krig också, för det är så krigets ansikte ser ut, men det gör vi inte för det är stötande. Men när det kommer till djur är gränsen mer flytande, säger Marcus Melinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".