Åhörare på väg in i rättsalen i Härnösand i samband med slutpläderingarna idag. Foto: Ulla Öhman
Härnösand

I morgon faller domen om mordet i Härnösand

1:46 min

Vid 14.30-tiden på tisdagen avslutades rättegången om mordet på en 65-årig man i Härnösand. Efter en kort överläggning meddelade rätten att de meddelar sin dom onsdag klockan 11. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för 22-åringen och tio års fängelse för 19-åringen.

Sex vakter från kriminalvården vaktar i rättssalen under slutpläderingarna. 22-åringen är klädd i häktets gröna kläder och 19-åringen har svartvit träningsoveralljacka.

Mellan de båda åtalade sitter deras respektive advokater, Erik Hansson från Härnösand företräder 19-åringen. Göran Telhammer från Sollefteå är 22-åringens advokat.

I rättsalen sitter också ett tiotal åhörare och press och lyssnar, minst en anhörig till offret finns i salen.

Båda advokaterna vädjar i sina pläderingar till rätten att ta hänsyn till de båda gärningsmännens låga ålder. Den ena var 18 år när brottet begicks, den andra 21.

De menar också att man inte kan döma deras klienter för mord eftersom man inte kan bevisa hur mordet gick till och vem som eventuellt gjorde vad.

De anser också att mordet var en impulshandling och bör därmed dömas mildare.

Åklagaren vill däremot att 22-åringen döms som vuxen och han menar att livstid är en rimlig påföljd eftersom det finns försvårande omständigheter. Alternativt vill han se 18 års fängelse, vilket räknas som maxstraff om man dömer till ett tidsbestämt straff.

För den yngre åtalade yrkar åklagaren på ett något lägre straff, då en 18-åring inte kan dömas till livstid. 

Enligt åklagaren brukar man ge 45-55 procents strafflindring till en person i den åldern men han anser att eftersom han nästan var nitton så bör han inte få full strafflindring och yrkar på 10 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista