Svarta kläder och kort hår är några av de kännetecken som gör att man ser att det bor en synthare i Ulrika Selin. Foto: Karin Lycke
Förmiddag i P4

"Synthen inspirerar till vardagsglamour"

"Många som lyssnar på den här musiken vill ha lite elegans"
15 min

Ulrika Selin som bor i Sundsvall är synthare och hon var med redan när musikstilen växte fram under 70- och 80-talet.  Och som med de flesta musikstilar är det ofta mycket mer än bara musik: en klädstil, ett förhållningssätt. För Ulrika Selin inspirerar musiken henne till att våga sticka ut och att föra in glamour i vardagen.

– För mig var det väldigt speciellt när jag växte upp under 70-talet och det började komma in elektroniska instrument i musiken, då var det så stort och det var så stor skillnad. Det var stor skillnad från resten av den mer gitarrbaserade musiken, säger Ulrika Selin.

Synthen blev som störst under 80-talet och Ulrika Selin var med ända från början.

– Vi brydde oss om att visa att vi hörde samman genom att klä oss på samma sätt, med håret och make up. På 80-talet var det mycket tydligare skillnader, idag är det svårare att se om någon är synthare.

De svarta kläderna, det korta spretiga håret och den långa luggen är några typiska kännetecken. För Ulrika Selin blev Annie Lennox i Eurythmics stilikonen nummer ett.

– Vi gick aldrig i blå jeans utan hade svarta kläder. Utbudet var så litet så det blev också en hel del second hand och vi köpte gamla militärkläder, för att det var det som fanns. Vi klippte håret kort, mycket av ekonomiska skäl, det var billigt med trimmer och så klippte man varandra. Sedan är det kul att det är så androgynt, stilen är likadan för killar och för tjejer, säger Ulrika Selin.

Hur mycket är musik och hur mycket är outfit?

– Ungefär hälften av varje, tyckte jag då, det var viktigt med klädseln och att se ut som sina idoler. Numera är musiken det viktigaste, man åker land och rike runt för att få se sina idoler, säger Ulrika Selin.

Även om en person som klär sig i klassisk synth-stil idag inte sticker ut lika mycket från mängden, så händer det att hon får reaktioner på sitt utseende.

– Särskilt barn är ofta nyfikna och frågar om jag är en kille eller en tjej och varför jag har så väldigt kort hår. Då brukar jag säga att jag tycker att det är mer bekvämt och då brukar de lysa upp och hålla med om att det är bra om man ska busa och klättra, säger Ulrika Selin.

Kända synthare

Några artister som varit viktiga för synthen, enligt Ulrika Selin.

  • Howard Jones
  • Soft Cell
  • Vince Clarke
  • Depeche Mode
  • Eurythmics
  • Kraftwerk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".