1 av 2
Kön till nattvarden ringlar lång i Gudmundrå kyrka. Nästan alla de drygt 40 besökarna tog emot vinet och brödet den här söndagen. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Gudmundrå kyrka ligger på en höjd vid södra infarten till Kramfors. Foto Ulla Öhman
KRAMFORS/VÄSTERNORRLAND

Kyrkan testar nya former för högmässan

Gun- Marie Ericson: Man måste förnya- och det gör vi
1:39 min

Det svänger lite mer än vanligt om högmässan i Gudmundrå kyrka i Kramfors. Församlingen är en av många som testar en ny gudstjänstordning och det märks i tilltalet och den svängiga musiken.

Hur kan Svenska kyrkan förnyas tycker du?


Söndagsgudstjänsten klockan 11, eller högmässan som det kallas när det bjuds in till nattvard, är något av det mest traditionsfulla som finns inom Svenska kyrkan.
Men den är ingen helig ko som inte får förändras. Just nu håller flera försöksförsamlingar på att testa lite olika sätt.

– Vi har hjälpts åt med den gudstjänstordning som vi just nu har. Kyrkobesökarna har suttit med i grupper och har fått vara med och bestämma, säger Agne A Andersson som är kyrkoherde i Gudmundrå församling i Kramfors som är en av försöksförsamlingarna.

– Några församlingar provar en väldigt traditionell liturgi medan vi kanske är lite åt andra hållet och testar lite nytt, sånt som man traditionellt inte har. Det kommer att ändras en gång till i höst och senare ska det utvärderas.

– Vi vill ha mycket musik och vi har ofta grupper med som sjunger och som är med och leder delar utav liturgin. Men det är inga jättestora förändringar, man känner igen sig ändå, anser Agne A Andersson.

– En del tycker det är bra medan en del gamla vill ha det som det alltid har varit, säger Gun-Marie Ericson som står på andra plats för centern i kyrkovalet i Gudmundrå församling. Men vi behöver förnyelse, tycker hon.

Mellan 40 och 50 personer  har kommit hit till Gudmundrå kyrka den här söndagen vilket är ganska normalt. Runt 50 brukar det vara, säger Agne A Andersson. Han tycker inte att antalet besökare har minskat under de senaste åren i hans församling. Det är en hygglig nivå, tycker han.

Men i genomsnitt i länet är det inte så många som går på söndagsgudstjänst. Förra året var besöksprocenten i kyrkorna i Västernorrland ungefär 0,5, alltså ett halv besök per år och person. Man går något oftare i Ångermanland och något mer sällan i Medelpad.

 

 

 
 

Besökare gudstjänster/mässor på söndagförmiddag 2012

Härnösands kommun: 18 697 besök
Kramfors kommun: 14 228 besök
Sollefteå kommun: 14 777 besök
Sundsvalls kommun: 35 322 besök

Timrå kommun: 6 132 besök
Ånge kommun: 3 592 besök
Örnsköldsviks kommun: 32 493 besök

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".