1 av 6
Cannabisodling. Foto:Polisen Västernorrland
2 av 6
Ödehus används till knarkodlingar: Foto: Christer Suneson
3 av 6
Cannabisodling. Foto:Polisen Västernorrland
4 av 6
Cannabisodling. Foto:Polisen Västernorrland
5 av 6
Ödehus används till knarkodlingar: Foto: Christer Suneson
6 av 6
Cannabisodling. Foto:Polisen Västernorrland
Västernorrland

Ödehus på landsbygden blir knarkodlingar

Polisen:"Vi hittade 17 kilo cannabis här"
1:47 min

Ödehus som används som cannabisodlingar blir allt vanligare. I Västernorrland har fem fastigheter avslöjats under de senaste tre åren. I ett nedgånget hus precis intill E4 vid Ullånger, Kramfors hittade polisen år 2011 en stor avancerad cannabisodling.

Förutom i Ullånger har cannabisodlingar också avslöjats i Graninge, Nyland, Husum och Anundsjö. Många av odlingarna har också varit avancerade med värmelampor, växttält och fläktsystem.

Och mängderna cannabis som beslagtagits har varit stora, till exempel i huset utanför Ullånger.

– Det som gick att styrka var totalt 17 kilo cannabis, säger Rune Lindström

Avslöjades av skumma paket
Polisen kom odlarna på spåren när tips började att komma in att två män skickade skumma paket inne på posten i Ullånger. Det ledde till att polisen gick in i huset och hittade därmed odlingen.

I huset i Ullånger hade de två män som drev odlingen noggrant dokumenterat och fotograferat växterna i olika stadier i processen. Och de bilderna var också sedan till stor hjälp för polisens utredare.

Försökte dölja verksamheten
Männen hade gjort allt för att dölja verksamheten i huset.

– De hade lyckats tagit bort postadressen på huset och på så sätt försöka dölja vilka som stod skriva på fastigheten, säger Rune Lindström.

En av de två män som drev odlingen i Ullånger dömdes senare till omkring två års fängelse. Den andre mannen är fortfarande inte gripen.

Allt fler odlar cannabis i Sverige
Antalet cannabisodlingar som avslöjas i Sverige ökar. Tullen och polisen beslagtar också allt mer växtdelar. Från cirka 260 kilo år 2009 till 643 kilo ifjol, 2012.

Antalet anmälda brott om framställning av narkotika har också mer än fördubblats sedan år 2007. Och mycket handlar om just odling av cannabis, säger Rune Lindström.

– Ja absolut det ser man över hela Sverige. Man brukar säga att landet nu är helt självförsörjande på cannabis så det är någonting som blir vanligare och vanligare, säger Lindström på Kramforspolisen.

Finns många flera
Fastän en del odlingar avslöjas är polisen övertygad om att det finns många fler ute i det gröna Västernorrland.

– Ja jag tror att det finns odlingar igång, lite här och var, runt om i länet, säger kriminalinspektör Rune Lindström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".