1 av 2
En övervakningskamera fångade de båda misstänka på bild strax innan mordet. Foto Polisen
2 av 2
Mannen knivhöggs till döds på gatan mellan Domkyrkan och Sankt Petrilogen. Foto: Ulla Öhman
HÄRNÖSAND

Ingen döms för mord - båda för medhjälp

1:19 min

Båda åtalade för mordet på en 65-årig man i Härnösand i april döms för medhjälp till mord. 22-åringen döms till 13 års fängelse och utvisning från Sverige. Hans yngre kamrat, 19 år gammal, döms för medhjälp till 9 års fängelse

19-åringens försvarare, advokat Erik Hansson, säger att han är bestört och besviken över domen. Han anser att rättegången visade att 19-åringen inte varit aktiv på samma sätt som 22-åringen tidigare under kvällen och att det inte finns några bevis för vad som verkligen hände när mordet begicks.

Han har pratat helt kort med sin klient idag men ska träffa honom igen inom några dagar.
– Jag förutsätter att vi kommer att överklaga domen.

22-åringens advokat Göran Telhammer vill inte kommentera innan han hunnit prata med sin klient.

Åklagare Staffan Blyberg är relativt nöjd med domen som han anser är välskriven och att rätten tagit fasta på hans argumentering.

När det gäller den avslutande bedömningen  så menar Blyberg att man kan skärpa påföljden även om han håller med om att de redan ligger ganska högt. Han ska överväga en eventuell överklagan.

Tingsrätten anser det klarlagt att båda var med vid mordet men att det inte är klarlagt vem som höll i kniven och utdelade huggen och därför kan ingen av dem dömas för mord.

Påföljden 13 års fängelse för 22-åringen, är dock nästan den som brukar dömas ut för mord "av normalgraden", det vill säga när inga förmildrande eller försvårande omständigheter finns. Då är 14 år den normala påföljden för mord.

I det här fallet menar tingsrätten att mordet präglades av särskild råhet och att 65-åringen fick lida länge i dödsångest.

22-åringen döms även för skadegörelse och narkotikabrott, 19-åringen även han för skadegörelse.

22-åringen ska efter avtjänat fängelsestraff utvisas från Sverige och förbjudas att återvända. Han var 16 år när han kom till Sverige och han har permanent uppehållstillstånd sedan 2008. Eftersom han inte har familj eller annan anknytning till Sveige, inget arbete och ett umgänge mest med missbrukare och andra kriminella så anser tingsrätten inte att han bör få stanna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista