Spindelnät är ju alltid vackert att titta på ...
förmiddag i p4

Lugn, Svarta änkan är inte bofast i Sverige nu heller

5:40 min

"Jag hörde att Svarta änkan har etablerat sig i Sverige..." Ryktet gick på redaktionen. De spindelrädda gick i taket och vi beslöt oss för att ta reda på hur det ligger till. Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Didrik Vanhoenacker, hade svar på tal. Svarta änkan bor inte i Sverige, däremot flera andra spännande spindlar.

Den amerikanska giftspindeln Svarta änkan finns inte etablerad i Sverige och det gäller även för den europeiska varianten. De fynd man gjort i amerikanska importerade bilar är bara enstaka och räcker inte för att säga att den ska kallas bofast. De har inte hittats någon annanstans än i importerade varor, aldrig frilevande.

Den några år gamla artikeln om att spindeln skulle ha bosatt sig i Sverige har blivit aktuell igen via sociala medier, men det är alltså fortfarande så att den av någon anledning inte klarar sig på våra breddgrader.

– Däremot finns det två ganska spektakulära spindlar som man kan hålla utkik efter, nämligen getingspindeln och dallerspindeln. De når ungefär upp till Norrlandsgränsen.

De är inte farliga men Didrik menar att det kan vara spännande att se hur olika djur eller växter etablerar sig när de helt plötsligt utökar sitt utbredningsområde.

Se Didriks film om de söta hoppspindlarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista