Den här kniven bars av den misstänkte 19åringen. Bild: Polisen
Härnösand

Dömd för inblandning i mord hade planerat att döda tidigare

Den nittonåring som igår dömdes till 9 års fängelse för delaktighet i mordet på en 65-årig man i Härnösand har tidigare planerat att mörda någon, det enligt uppgifter i den rättspsykiatriska undersökningen.

– De uppgifterna fanns i ett material som är sektretessbelagt. Det fanns påståenden om att han hade haft planer eller tankar på att begå likvärdiga brott, det vill säga ta livet av en annan person, säger åklagaren Staffan Blyberg. 

Under rättegången fanns det vittnen som framställde 22-åringen som den mest aggressiva under mordkvällen medan 19-åringen höll sig i bakgrunden.

Men i samband med rättegången tog åklagaren också upp de nya uppgifterna om att 19-åringen umgåtts med tankar om att mörda någon tidigare, men troligtvis händer inget mera vad gäller det.

– Jag kunde inte närmare utveckla grunden för uppgifterna, vi hade ingen möjlighet att gå vidare med varifrån uppgifterna härstammar. Men det var viktigt att låta honom bemöta uppgifterna och ge sin syn på hur vi ska uppfatta dem, säger Staffan Blyberg.

Mer om mordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista