Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Så här piffig ser en färdig bit rawfoodkladdkaka ut, garnerad med apelsin, mynta och kokosflingor. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
En suddig bild på rawfoodkladdkakans botten. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
En suddig bild på rawfoodkladdkakan med fyllning, innan den sätts in i frysen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Karins rawfood-kladdkaka

"Är du sugen kan du göra egna grönkålschips"
5:25 min

Inför torsdagsmyset ville Karin bjuda Magnus på en extra god kaka. Men utan vanligt socker, smör eller mjöl ... Resultatet blev en kladdkaka enligt rawfoodprincipen, inget uppvärmt mer än till 42 grader. Vi smakade och pratade med rawfoodinspiratören Kristina Fredriksson som förklarade.

Karins rawfoodkladdkaka

Till botten:
4 dl blandade mixade nötter (kan ersättas med solrosfrön e. dyl.)
3 dl mixade torkade aprikoser (eller annan torkad frukt du gillar)
0,5 tsk salt
1 msk macapulver
2 msk rått kakaopulver
2 msk agavenektar (agave syrup)

Till fyllningen:
3 bananer
2,5 dl smält ekologisk kokosolja (kallpressad)
1-2 klick mandelsmör
0,5 dl rått kakaopulver
2,5 msk carobpulver
1 dl kokossocker
0,5 msk macapulver
0,5 msk lucumapulver
1 nypa mortlade chiliflingor eller chilipulver
1 tsk salt

Lägg aprikoserna i blöt någon timme innan, så blir det lättare att mixa dem. Nötterna kan mixas i matberedare eller hackas och mortlas till önskad grovlek. Blanda ihop alla ingredienserna. Rör ihop till en ganska fast smet. Bred ut smeten i en pajform eller gratängform.

Mixa bananerna till mos, smält kokosoljan (vilket går fort, eftersom kokosolja smälter vid väldigt låga temperaturer). Blanda ihop dem och tillsätt resten av ingredienserna allt eftersom. Konsistensen blir ungefär som sockerkakssmet. Häll ner i "pajskalet".

Ställ in i frysen några timmar. Ta ut och kakan i god tid (helst flera timmar) innan servering så den hinner tina. Servera gärna med kokosflarn och färsk frukt. Bara fantasin sätter gränsen!

Receptet går att variera efter smak, förstås!

(De olika pulvren kan verka ganska dyra, men är väldigt dryga.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".