Ewelina Hollström, Per Hamnes och William Lindholm i KRIS, Sundsvall. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Unga KRIS startar upp igen

1:43 min

Kriminellas revansch i samhället kommer återigen att starta upp sin ungdomsavdelning Unga KRIS i Sundsvall. Ett försök att starta upp Unga KRIS gjordes redan för fem år sedan men det misslyckades. Nu har ett hus på Västermalm i Sundsvall ställts till förfogande för Unga KRIS.

Unga KRIS i Sundsvall kommer att fokusera på att fånga upp ungdomar mellan 13-25 år som hamnat, eller riskerar att hamna i kriminalitet. Helt enkelt ett alternativ istället för att hänga på stan.

– Vi kommer att finnas för ungdomarna. Det kommer att finnas datorer, de kan fika, se på teve eller bara prata, säger de verksamhetsansvariga Per Hamnes och Ewelina Hollström.

Försökte redan 2008
För fem är sedan gjordes ett tidigare försök att starta upp en ungdomsavdelning med det stöp till slut av ekonomiska skäl, berättar ordföranden i KRIS William Lindholm.

– Det kördes då på projektpengar. När de tog slut prioriterade KRIS bort ungdomsavdelningen, säger William Lindholm.

Först medlemmar, sedan förening
Nu ska Unga KRIS först försöka ragga medlemmar och sedan starta förening. För behovet i Sundsvall är stort och ju tidigare desto bättre, säger William Lindholm.

– Ju lättare är det då att kliva av kriminaliteten. För när man väl kommit in i ett tungt drogberoende är det jättesvårt att komma ur det, säger William Lindholm.

Nya huset ger hopp
Nu med det egna huset är förutsättningarna för Unga KRIS mycket bättre än för fem år sedan, tror verksamhetsledarna Ewelina och Per.

– Precis, det kommer att vara en nykter och drogfri miljö här i huset. Det finns någonstans att vara och känna att det är någon som lyssnar också, säger Per Hamnes på Unga KRIS i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista