Operatören Botniatåg är dålig på att kommunicera, tycker tågvärdarna. Foto: Maria Ågren/ SR.
TÅG

Tågvärdar på Botniatåg fruktar för nytt vinterkaos

1:17 min

Tågvärdarna på Botniatåg tycker att det var de som fick ta största smällen när tågen var försenade eller inställda förra vintern. Det var personalen som råkade ut för resenärernas ilska och frustration och arbetsgivaren Botniatåg stöttade inte de anställda.
Hanna Eriksmo, fackklubbsordförande på SEKO, menar att Botniatåg inte lyssnat på deras kritik och nu befarar de anställda en repris på förra vinterns tågkaos.

– Nu har vi väl fått höra att det ska vara gjort vintermodifieringar förbättringar på fordonen men det är inget man vet om det ska fungera i skarpt läge. Det är många som bävar för att den här vintern ska bli likadan som den förra, säger Hanna Eriksmo på SEKO.

Enligt SEKO har inte Botniatåg brytt sig om tågvärdarnas kritik. Inte förrän på våren ordnade man med en arbetsplatsträff, och det brev som facket skickade i maj, där man efterlyste bättre kommunikation har inte ledningen svarat på än.
Det skickades till driftschef Farzad Farajian. Han vill inte medverka i en inspelad intervju men svarar skriftligt på flera frågor.
Han skriver att ledningen har tagit till sig synpunkterna i fackets brev, och till exempel förstärkt och utvecklat trafikledningen med personal, och infört nya rutiner för störningar.
Under hösten kommer teamledare att tillsättas för att komma närmare personalen.
Botniatåg kommer också att genomföra fler uppföljningssamtal med personal direkt på tåget.

Farajian skriver också om regelbundna arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal, och temadagar för personalen, men att den enskilt viktigaste åtgärden inför kommande vinter är det arbete som man tillsammans med de andra aktörerna genomför för att minska trafikstörningarna.

Hanna Eriksmo på SEKO tycker bara att det är synd att få veta det här via medierna, för något svar på vårens brev har man inte fått än:
– Det är ju bedrövligt rent ut sagt, att man inte vill samarbeta med sin personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista