Partier tog sig in i skolan och lämnade flygblad i skolan. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
SUNDSVALL

Elever reagerade mot att främlingsfientligt parti delade ut flygblad

1:38 min

Många elever på Hedbergska skolan i Sundsvall reagerade kraftigt mot att ett främlingsfientligt parti delade ut flygblad i elevernas skåp i veckan. Oscar Grönlund, Victor Haugård och Carl Berggren gillade inte att partiet riktar in sig på ungdomar.

– Det känns inte okej, säger eleverna.

Representanterna från det högerextremistiska partiet som lämande flygblad i skåp på skolan, blev utkastade av skolans rektor. Och det är rektorn som beslutar om skolan ska släppa in politiska partier. Men om en skola låter vissa partier besöka den så måste man tillåta alla partier, om de frågar om lov innan.

– Är det ett parti som man vet kommer att framföra åsikter som kränker elever eller inte överstämmer med skolans värdegrund måste skolan behandla det efteråt, säger Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket.

På gymansieskolorna i Sundsvall kommer man att tillåta partier inför årets valrörelse.

– Det kan vara att bjuda in riksdagspartier eller partier från kommunfullmäktige. Om andra frågar och vill komma in kan vi inte utesluta dem, utan de ska ges samma möjligheter som andra inbjudna partier, säger Markus Nordenberg, skolområdeschef på Sundsvalls gymnasium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista