Igår vann Ebba Andersson 3.000 meters loppet i finnkampens ungdomstävling. Foto: Lennart Sundwall/SR
SOLLEFTEÅ

Ebba får svårt att välja gren trots finnkampssegern igår

1:21 min

Vid 16 års ålder fick Ebba Andersson från Sollefteå göra finnkampsdebut i helgen. I sin fjärde tävling överhuvudtaget på en löparbana vann Ebba ungdomslandskampen på 3.000 meter. Segermarginalen blev hela 11 sekunder. Och nu är frågan hur Ebba ska göra i framtiden, hon rankas nämligen som en av landets bästa 16 åringar på skidor!

Ebbas idrottskarriär är smått unik. Tidigt kunde man se att hon skulle uträtta stora saker i skidspåret. Men på löparbanan. Fyra tävlingar så här långt har gett lika många segrar.Först vann hon USM på 2.000 meter ifjol, sedan vann hon dubbelt i samma tävling i år, både 3.000 meter och 1.500 meter. Sedan kom biljetten som ett brev på posten till Finnkampen igår.

 Och ifjol vann hon Lindingöloppet på nytt banrekord. Och först i går söndag använde hon spikskor för första gången!

-En härlig känsla att springa på Stockholms stadion, säger Ebba. Tidigt fick vi en lucka till den finska tjejerna och i mål var jag 11 sekunder före.

9.50 är en ytterst respektabel tid för en 16 åring.Och snart får Ebba börja fundera på allvar hur hon ska satsa i framtiden, Ebba rankades förra vintern som en av landets tre bästa 15 åringar på skidor. Tog t.ex. ett USM brons och var tvåa i Folksam Cup.

-Skidor är roligare just nu men jag hoppas jag kan dubblera i flera år till, säger Ebba som går en fyraårig utbildning (natur) på Gudlav Bilder gymnasiet i Sollefteå.

-Nu ska jag springa Lidingöloppet igen och sedan blir det skidor för hela slanten, avslutar Ebba innan hon skyndar in för en ny lektion!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista