Kandidater som ställer upp i kyrkovalet behöver inte ange bostadsort, men för vara valbar i personvalet måste man vara folkbokförd i samma stift som väljaren. Foto: Dan Eliasson/ Sveriges Radio
Kyrkovalet

Inga SD-kandidater från Härnösands stift i kyrkovalets personval

1:41 min

Ingen av Sverigedemokraternas kandidater till kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, är bosatta i Härnösands stift. Något som är nödvändigt för att vara valbar i personvalet.

Hur viktigt tycker du det är att den du röstar på i kyrkovalet kommer från ditt område?

För att en person ska vara valbar till kyrkomötet ska man vara skriven i stiftet senast på valdagen. Men som det ser ut nu kommer röstsedlar med förkryssade namn på Sverigedemokrater istället att tillfalla partiet.

– Bestämmelserna är så att det är nomineringsgrupperna som själva väljer vilken information som ska stå på valsedeln, om det är ort, ålder eller yrke. Här har Sverigedemokraterna valt att det inte ska stå ort, säger Peter Lundgren som är ansvarig för kyrkovalet i Härnösands stift.

Inte heller "Kristdemokrater i Svenska kyrkan" anger bostasort på valsedeln, men enligt Peter Lundgren så är samtliga kandidater bosatta i Härnösands stift och därmed valbara.

Martin Kinnunen på Sverigedemokraternas presstjänst tror inte partiets väljare är intresserade av om kandidaterna är valbara i det egna stiftet eller inte.

– I vårt parti har vi inte det perspektivet, vi tycker att företrädare kan vara bra oavsett vilket kön man har eller var i landet man bor, och personvalet är inte prioriterat på det sättet från vår sida, säger Martin Kinnunen.

Varför sätter ni inte ut bostadsort, det gör ju de flesta andra?

– Det kan inte jag svara på, man kan ju sätta ut olika uppgifter, vissa sätter ju ut yrkestitlar, ålder och bostadsort, det är lite olika hur man gör, säger Martin Kinnunen.

Tror du inte att folk kan känna sig lurade om de tror att de kan personrösta när de inte kan personrösta?

– Det är upp till väljarna att svara på, vi har inte fått någon sådan synpunkt än så länge, säger Martin Kinnunen.

Peter Lundgren på Svenska kyrkan tycker att frågan skulle kunna utredas när valet utvärderas.

– Hela frågeställningen är naturligtvis något man kan fundera på och ta med sig i utvärderingen av kyrkovalet. Det görs ju efter varje dag och det här är ju en sådan fråga som man lämpligen kan ta med sig till valkansliet, säger Peter Lundgren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista