1 av 2
I februari ska den nya kyrkan i Bonäset, strax utanför Örnsköldsvik, stå klar. Foto: Lennart Sundwall
2 av 2
Snart har hon sin nya kyrka klar, kyrkoherde Eva Nordung-Byström i Arnäs församling. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Arnäs församling bygger ny kyrka för 20 miljoner

1:39 min

När kyrkor läggs ned och används till annat går Arnäs församling i Örnsköldsvik emot strömmen och bygger en ny kyrka för 20 miljoner kronor. Kyrkan som byggs i Bonäset, en mil från Örnsköldsviks centrum, ska stå klar i februari och det är församlingen själv som till stora delar själv står för finansieringen säger kyrkoherde Eva Nordung-Byström.

Det är en stort pastorat, tre församlingar med 9.000 medlemmar.

Läget i Bonäset med bara en dryg mil till Örnsköldsviks centrum, gör att området är populärt, inflyttningen av barnfamiljer är stort och det har varit en bidragande orsak till den här stora ekonomiska satsningen.

Annars är det ovanligt att det byggs kyrkor i länet. Brukskyrkan i Köpmanholmen och Granloholms kyrka i Sundsvall kom till på 90-talet.

Energisnålt med bergvärme och solceller är självklara komponenter i ett stort nybygge som nu blir närmaste granne med skolan.

I februari ska kyrkan stå klar och den 25 maj ska biskopen inviga.

– Sedan räknar vi med att komma igång med verksamheten i vår nya kyrka under hösten 2014, säger kyrkoherde Eva Nordung-Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista