1 av 3
Erik Häggblad är noga med utseendet, framför allt när han är ute och spelar med bandet. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Den här vågen tar mellan 30 minuter och 2 timmar att få till. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
Uppvikta jeans, så kallade "turnups" är exempel på ett iktigt inslag i rockabillystilen för män. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Rockabillykillen Erik Häggblad lägger stor vikt vid accessoarerna

13 min

"En romantisk inställning till femtiotalet och så som vi levde då", så sammanfattar Erik Häggblad från Sollefteåbandet Ebenholt Slappers rockabillystilen. Både musiken och modet härstammar från mitten av förra seklet och mycket av looken sitter i håret.

Accessoarer som de platta höga skorna, en lagom svulstig våg i håret à la James Dean eller Elvis Presley, rutig skjorta och uppvikta jeans är inslag som är viktiga för rockabillystilen, även om det finns ett otal olika inriktningar i genren.

– Ibland funkar det rätt bra så då kanske man får till det på 30-40 minuter, säger Erik Häggblad om hur lång tid det tar att få till frisyren.

Nyckeln till framgång med håret om man är rockabillykille är att tvätta det och sedan blåsa det ståendes upp och ner. Då får man, enligt Erik Häggblad, till rätt höjd på det.

– Folk är väldigt noga med sitt hår. Mycket sitter i just frisyren för att få till den looken. Det är nog den första signal man ger att "jaha, han sysslar med rockabilly".

När det gäller musiken tycker Erik att man ska vara öppen för nya influenser och menar att rockabilly kan vara ganska mycket. Finns det en kontrabas som man spelar på med rätt "slap" och det finns lite delay på sången, så är det rockabilly. Även om inte puristerna skulle hålla med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista