Vice chefsåklagare Hanna Flordal tror på effektivare utredningar i framtiden. Foto: Tobias Edlund

Ekobrottsmyndigheten satsar i Sundsvall

"Vi tror på effektivare arbete"
4:12 min

Snart blir Sundsvall ett av åtta centrum i Sverige för kampen mot den ekonomiska brottsligheten. Tillsammans med Umeå ska Sundsvallskontoret täcka hela Norrland - och backas upp av en egen underrättelsetjänst.

Vice chefsåklagare Hanna Flordal, som kommer att leda arbetet på den nya enheten, tror att den nya organisationen kommer att göra stor skillnad för utredningar av ekobrott.

– Det blir fredade resurser för de här brotten och på så sätt kommer utredarna att mer ostört jobba med bara ekobrott. Förhoppningsvis leder det till kortare handläggningstider, säger hon.

Sju utredare kommer att arbeta på enheten i Sundsvall, medan ytterligare tio finns i Umeå. Där kommer också en nyinrättade underrättelsetjänst för Norrland att vara baserad. Underrättelsetjänsten ska, samla in uppgifter, ta emot tips och skapa sig en bild av var det finns risk för att ekonomisk brottslighet utövas.

– Det känns jättebra. Dels att de själva kan arbeta upp ärenden, men också att vi har stöd av spanare och andra fredade resurser som kommer att ge bättre bevisning i målen, säger Hanna Flordal.

På Sundsvalls enhet kommer man mest att arbeta med fall från Västernorrland och Jämtland. Men att området är stort oroar inte Hanna Flordal.

– För poliserna här blir det lite fler resor till Jämtland än tidigare, men man kan tänka sig att man använder tekniken eller ser till att ta flera förhör efter varandra, säger hon.

Hur utbredd är den ekonomiska brottsligheten i vårt område?

– Jag har ingen direkt uppfattning om hur stor den är, men den allmänna trenden är en ökad brottslighet inom näringsverksamhet. De kriminella startar bolag och begår brott med hjälp av dem, säger Hanna Flordal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".