1 av 2
Foto: Anna Ahlström/Arkiv
2 av 2
Wiola Olovsson. Foto: Stig Edfast/SR
KYRKOVALET

Kyrkans sociala arbete påverkas av valet

1:59 min

Kyrkovalet på söndag har stor betydelse för hur kyrkans sociala arbete utformas. Det är diakonin som i hög utsträckning ansvarar för detta arbete, men församlingarnas kyrkopolitiker som anger inriktningen. Och synen på hur viktigt kyrkans sociala arbete är varierar mellan partierna.

– För mig är det inte solklart att alla partier i den här församlingen tänker satsa på diakonin. Diakoni är något som ska finnas, men jag kan inte känna att det är ekonomiskt prioriterat i vår församling, säger Wiola Olovsson, diakon i Sköns församling i Sundsval

Och det är kyrkopolitikerna som beslutar om inriktningen på församlingens verksamhet.

För några år sedan fick diakonin stöd för att arbeta med ensamstående mammor och kunde arrangera sommarläger för dessa kvinnor med stort behov av stöd. Så har det inte varit i år. Och efter att en diakontjänst dragits in blir det omöjligt att hinna med alla arbetsuppgifter.

Nu finns 1,75 diakontjänster i en församling där det bor ca 20 000 människor

– Jag får träffa människor i större grupper och göra det bästa av det, säger Wiola. Men de utsatta människor som allra mest behöver mig som diakon kan jag inte längre prioritera på samma sätt.

Inom Härnösands stift finns idag drygt 50 diakoner som jobbar med det som brukar kallas kyrkans sociala verksamhet.

Det handlar i grunden om att stötta utsatta människor med olika behov. Och de behövande blir fler.

--Ja, trycket ökar ju på oss. Det kommer till nya grupper, hela familjer som hamnar utanför trygghetssystemen, utförsäkras, och man kommer till kyrkan, det är den där sista utvägen när alla dörrar är stängda och pengarna inte räcker

Wiola Olovsson, diakon i Sköns församling har så här inför kyrkovalet 2013 en önskan

– Som diakon vill jag ha en tredje kollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista