PostenNord förbjuder nu sina sina anställda och facket att sprida information om strejkvarsel på arbetstid. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Postnord förbjuder anställda att sprida information om strejkvarsel

PostNord förbjuder nu sina anställda och facket att sprida information om det strejkvarsel som fackförbundet SEKO lagt inför nästa vecka.

– Jag blev förbannad. Det känns som en krigsförklaring. Det är inte bra att försöka lägga munkavel på oss, säger Stefan Sondell, ordförande för fackförbundet Seko Logistik i Västernorrland.

I förra veckan varslade SEKO om strejk för cirka 2 200 av sina medlemmar, bland annat berör den 39 medlemmar som jobbar för Postnord Logistics AB i Sundsvall. Anledningen till strejken är att facket och arbetsgivarorganisationen Almega inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Facket kräver att medlemmarna ska få sin löneökning i kronor och inte i procent. Om parterna inte når en lösning bryter strejken ut den 18 september. Men nu har alltså PostNord skickat ett brev till lokala chefer där man skriver att "SEKO och de anställda inte har rätt att sätta upp anslag eller affischer på arbetsplatsen om konflikten".

– De flesta lokala chefer har pratat med de fackliga. Vad de sedan genomfört för åtgärder vet jag inte, säger Stefan Sondell.

Enligt Per Ljungberg, presschef på Post Nord, så följer man arbetsgivarorganisation Almegas policy vid strejkvarsel, som säger att facket inte får använda företagets egendom eller betald arbetstid för att planera en konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista