Tomas Ärlebrant på Lärarnas Riksförbund: Foto:Christer Suneson..
Sundsvall

Föräldrars utbildning påverkar barnens betyg

1:37 min

Föräldrars utbildning avgör hur elever lyckas i skolan. Det visar en färsk rapport från Lärarnas Riksförbund. I Sundsvall lyckas allt färre elever få grundläggande gymnasiebehörighet.

– Många av de kommer från hem där föräldrarna har låg utbildningsnivå, säger Tomas Ärlebrant på Lärarnas Riksförbund i Sundsvall.

I Sundsvalls kommun har andelen elever med utländsk härkomst som har lågutbildade föräldrar men ändå klarar gymnasiebehörigheten minskat med 20 procent på 12 år. En oroande negativ utveckling, säger Tomas Ärlebrant på Lärarnas Riksförbund.

– Det är absolut inte acceptabelt. Barnen placeras i skolan för att lära sig och då måste vi ha ett genomtänkt sätt att ta hand om eleverna, säger Tomas Ärlebrant

Resultaten sjunker
Men resultaten sjunker också för elever som har föräldrar som har gått på gymnasiet eller högskola. Både för de med svensk eller utomnordisk bakgrund. Mellan tre och nio procent färre klarar gymnasiebehörigheten idag jämfört med 1999.

I hela landet är trenden likvärdig. Trots att utbildningsnivåerna rent generellt har stigit hos landets föräldrar misslyckas allt fler elever med att komma in på gymnasiet.

Skolan ger inte rätt stöd
Lärarnas Riksförbund menar att när skolan har svårare att fånga upp och hjälpa de elever som behöver särskilt stöd blir elevernas resultat mer upp till föräldrarna. Och det är olyckligt menar Ärlebrant.

– Föräldrar som inte har så mycket studiebakgrund har det svårt att vara rätt studiestöd för sina barn. Och har vi i skolan inte möjlighet att ge det stödet så får det genomslag i statistiken, säger Tomas Ärlebrant

Förslag! Förstatliga skolan
Lärarnas Riksförbund föreslår nu att lärarna måste få färre administrativa uppgifter och mer undervisningstid. Mer resurser måste också sättas in i tid till de elever som behöver särskilt stöd. Och för att få en mer jämn kvalité på skolan i Sverige föreslår Lärarnas Riksförbund att skolan måste förstatligas igen.

– Det skulle bli mer styrning och inte så svajigt från år till år. Det skulle finnas en klar och tydlig linje var skolan i Sverige är på väg, säger Tomas Ärlebrant

Kan man säga att skolan i Sverige idag är likvärdig för alla elever?

– Det är det ganska långt ifrån, säger Ärlebrant. Det krävs att den grupp av elever som behöver särskilda stöd också får det, säger Tomas Ärlebrant på Lärarnas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista