1 av 4
Regnbågstrappan vid domkyrkan i Härnösand tvättas bort. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 4
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
3 av 4
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
4 av 4
Domprost Tor Frylmark Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Härnösand

Regnbågstrappan vid domkyrkan i Härnösand är borttvättad

1:14 min

Idag på morgonen har regnbågsfärgerna tvättats bort från trappan framför Domkyrkan i Härnösand. Det var i tisdags som man upptäckte att någon eller några hade målat trappan framför kyrkan i blått, grönt, gult, orange och rött.

Händelsen kommer inte att polisanmälas, säger Gösta Fahlén, kyrkogårds- och fastighetschef till P4 Västernorrland.

Färgerna spolades bort med högtryckstvätt imorse, och reaktionerna på att veckans mest omtalade trappa nu är grå igen är blandade bland Härnösandsborna:

– Jag tycker man får uttrycka sig hur som helst på den där trappan. Det är allas trappa. De jag har frågat uppskattade färgerna.

– Det var bra för oss som ser dåligt att markera att det var en trapp, säger en äldre man. När det är svart ute ser jag ju inte trappstegen.

– Vi lever i ett grått samhälle, säger en kvinna. Vi behöver mera färg.

Domprost Tor Frylmark förklarar beslutet att tvätta bort regnbågsfärgerna så här:

– Budskapet kan man bejaka, och det för vi ofta fram i våra gudstjänster, men samtidigt finns det speciella regler för kyrkotomt och kyrkobyggnader och därför kunde vi inte ha den här målningen kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista