1 av 2
Den lilla saken som har stor betydelse. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio
2 av 2
Att skänka sin napp till djuren i en djurpark är populärt. Foto: Larry Forsberg/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Så hjälper du ditt barn med nappen

"De flesta barn vill sluta så småningom."
4:54 min

Vem har inte sett statusuppdateringar eller bilder på nätet på när sonen eller dottern lämnat ifrån sig sin napp för sista gången? Men varför ska man ha napp egentligen? Jo, bland annat stimulerar den läpp- och munmuskelkoordinationen. Det berättade föräldra- och barnspsykologen Malin Alfvén.

Nya rön visar även på att nappanvändning kan hjälpa till att förebygga plötslig spädbarnsdöd och framför allt är en bra avstressare. Däremot är det inte bra att använda nappen för mycket. Går man omkring med den i munnen hela tiden påverkas bettet, enligt tandläkare. Och det är förstås svårt att höra vad barnet säger när nappen är inne.

För att hjälpa sitt barn att vänja sig av med nappen menar Malin Alfvén att man som förälder ska föra en dialog med sitt barn och lyssna in signalerna. Man kan ställa frågan om när, och då vet ofta barnet ganska precis när det har tänkt sluta.

– Man kan kanske hitta en kompromiss, barn är mycket bättre på att kompromissa än vad vi tror. Fråga ungen "när behöver du din napp absolut", och då vet barnen precis när det är, säger Malin Alfvén.

Därifrån kan man sedan komma fram till när och hur man kan försöka dra ner på nappanvändandet, menar Malin. Andra alternativ för tröst och avstressning kan vara ett gosedjur eller liknande. Även där är det bra att fråga barnet om vad han eller hon kan tänka sig att ha i stället för nappen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".