Attmar kyrka ska få bergvärme. Foto: Anna Ahlström
VÄSTERNORRLAND

Kyrkor ska spara energi genom nya värmesystem

1:54 min

Att värma upp Härnösands stifts kyrkor drar mycket energi. Därför satsar stiftet i år nästan tre miljoner på att energieffektivisera kyrkor och kringliggande kyrkobyggnader.

Energiförbrukningen går att sänka genom olika åtgärder - som att installera bergvärme, sänka temperaturen eller sätta upp nya fönster.

– Vi har direktverkande el, vilket är en kostsam uppvärmning, säger Bengt-Göran Olsson, vaktmästare i Attmar församling.

Härnösands stift har ett särskilt projekt där man jobbar med frågor som rör just energiförbrukning. 75 procent av församlingarna har deltagit i projektet, där det bland annat görs en inventering av energiförbrukningen i byggnaderna. Och det har visat sig att det går det att spara minst 25 procent i energiförbrukning och samtidigt spara pengar.

I Attmar församling räknar med att halvera uppvärmningskostnaden i och med att man konverterar den vattenburna värmen till bergvärme.

– Konkret för oss är det en ekonomiskbesparing. Vi har haft olja och direktverkande el. Vi kommer nu få effektivare användning, säger Mats Lindblad, kyrkorådets ordförande i Attmar.

Men det är inte helt lätt att byta värmesystem i en kyrka.

– Det ska ha en bra funktion, men det ska också göras på ett bra sätt så det inte förändrar kyrkan utseendesmässigt, säger han.

Enligt Lotta Magnusson, som jobbar med frågorna inom Stiftet, jobbar i princip alla församlingar med energifrågorna idag. De 25 procent som inte deltagit i projektet har redan sedan tidigare jobbat med frågorna.

Och Mats Lindblad säger att det finns mycket mer att göra när det gäller att energieffektivisera kyrkor. Bara genom att ställa ned temperaturen i kyrkorna när de inte används kan man spara mycket energi. Och i Attmar kan det blir aktuellt att sätta upp extra fönster:

– Där förlorar du mycket värme. Det finns inga treglasfönster. Utan man lägger till en ytterligare ruta för att få bättre effektivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista