Foto: Sveriges Radio
Sollefteå

Sollefteås politiker fick lära sig om HBTQ

Eva Halling: "Man tänker ju att alla är hetro"
2:51 min

Ett 30-tal Sollefteåpolitiker fick under en utbildning i onsdags lära sig om homo-, bi-, trans- och queerpersoner.

Sollefteås politiker på Kultur-utbildnings och fritidsnämnden samt de på Barn- och skolnämnden var de som deltog i utbildningen. De fick lära sig om olika begrepp som queer och trans.

– Alla sådana begrepp som vi kanske inte hade så mycket koll på. Även så pratade vi mycket om normer och vad normer gör med oss och hur det är att kanske inte falla innanför normen, för det är ju egentligen det som är det stora problemet, säger Eva Halling en av de politiker som deltog i utbildningen.

Varför behövs en sådan här utbildning?

– Jag tror att dels så finns det ju homofobi i samhället så är det ju och sen så tror jag att vi som politiker kan göra mycket för att underlätta för HBT personer. HBT-ungdomar har ju sämre psykisk hälsa än ungdomar över lag, säger Eva Halling.

Eva Halling berättar också att det finns otroligt mycket att göra i skolan för att underlätta för HBT-ungdomar.

– I det utbildningsmaterial som finns i sexualkunskap får det inte pratas om homosexualitet som brister, som det finns exempel på. All kärlek är lika mycket värt oavsett vem man riktar kärleken mot. Även att skolsköterskorna inte bemöter ungdomarna som heterosexuella. Man måste förstå att alla faktiskt inte är hetero, säger Eva Halling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".