En bild på bakterien leginoella. Foto: Janice Haney Carr / Scanpix
Sundsvall

Legionellabakterier stängde Alnöbadet

1:42 min

Alnöbadet stängdes i går på grund av legionella och beskedet väcker både oro och besvikelse bland besökarna.

Kristina Johansson är lärare på Vibackeskolan på Alnö och hennes tredjeklassare hade sett framemot gårdagens simlektion.

– Vi skulle gå dit och ha simundervisning och möts i dörren av att vi måste gå därifrån.

Hur reagerade barnen?

– De blev ledsna och förstod inte varför de inte fick komma in och några blev lite oroliga, säger hon.

Det är inte första gången som Alnöbadet får stänga på grund av legionella. 2008 insjuknade en man som besökt badhuset och prover visade det att det fanns legionella i duschvattnet. Då tog det nästan två månader innan badet kunde öppna igen men den här gången ska processen påskyndas.

Legionellabakterien dör vid 60 grader och på måndag ska vattenssystemet spolas rent och dagen där på kommer nya prover tas som sedan ska skickas på analys. Men exakt hur lång tid det kommer ta innan badhuset kan öppna igen kan Yvonne Guldhed som arbetsledare på Alnöbadet inte ge.

– Som det räknas är det ett akut läge och då prioriterar man provanalyserna. Det ska gå väldigt snabbt så långt är det lovat.

Det är ovanligt att en frisk person smittas av legionellabakterien utan det är främst äldre personer med nedsatt immunförsvar som sjuk och äldre som drabbas och Alnöbadet är populärt bland äldre. Pensionären Lars Karlsson är en flitig besökare. Varje måndag badar han med runt 50 andra pensionärer.

– Att de inte har kontroll på det här förvånar mig om jag minns rätt hände samma sak 2008. För vårat gäng som badar är det tråkigt som måste stanna med det här.

Vad tänker du om legionella?

– Det låter inte bra. Det lilla jag läst om det oroar det att det finns här, säger Lars Karlsson.

Victoria Herkules
victoria.herkules@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista