"Jag tycker personligen att det är lite tråkigt att medlemmar lämnar kyrkan just när de har möjlighet att påverka om det är missnöjd med något", säger Göran Lundstedt.
Västernorrland

Valinformation orsakar medlemsras

1:28 min

Avhoppen från kyrkan ökar dramatiskt när röstkorten till kyrkovalet kommer med posten. Det är Svenska kyrkans egen statistik som avslöjar den oväntade effekten.

– När valinformationen kommer i postlådan börjar man att fundera kring sitt medlemskap. Det är väldigt tydligt att betydligt fler lämnar under valåret och speciellt den månaden som valet och förtidsröstningen äger rum, säger Göran Lundstedt, teologie doktor och vikarierande kyrkoherde vid Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall.

Kyrkans framtid avgörs i dag. Men kyrkovalet kallas för det bortglömda valet. Över fem miljoner svenskar har rösträtt, men få verkar bryr sig om möjligheten att påverka hur kyrkan ska styras de kommande fyra åren. Och bägaren rinner över för många – när kyrkan hör av sig med påminnelser.

– Vi har lika många utträden i vårt pastorat den här månaden som vi vanligtvis har under ett kvartal. Men den forskning som har gjorts visar också att den som lämnar har funderat under en längre tid, sedan blir man påmind och tar steget, säger Göran Lundstedt.

Ett vanligt år går runt 2 500 personer ut ur kyrkan i Härnösands stift. Men valåret 2009 sticker ut. Då lämnade över 3 000 medlemmar. Inget talar för att den negativa trenden ska vända i år.

– Efter valet måste vi sätta oss ner på alla nivåer inom kyrkan och fundera på hur vi ska göra, säger Göran Lundstedt.

Kyrkan måste framför allt bli bättre på att kommunicera enligt Sundsvallsborna som Sveriges Radio Västernorrland har pratat med.

– Kyrkan håller en väldigt låg profil. De talar in om vad de sysslar med och att de bedriver en stor diakoniverksamhet, säger Johnny Nyman.

Han fru Lena är inne på samma spår.

– Kyrkan finns och fungerar. När kortet kommer blir man påmind om det och börjar ta ställning: vill jag vara med?

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista