Regnbågstrappan upp mot Domkyrkan i Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast
Härnösand

Domprosten vill köpa pridematta till domkyrkan

3:29 min

Trappan upp till domkyrkans gård i Härnösand målades i regnbågens färger förra veckan. Några dagar senare tvättades färgen bort. Nu tänker domprosten Tor Frylmark köpa in en regnbågsmatta.

Mattan ska dels bestå av regnbågens färger och den ska vara väldigt stor. Tor Frylmark tar hjälp av domkyrkans informatör för att hitta den här mattan.

– Sen också en liten tanke som jag har är att man kanske någonstans skulle kunna ha ett kors i den här mattan också, för att visa att det hör ihop. Vårt kristna budskap och regnbågens budskap, säger Tor Frylmark.

När det kommer till mattans storlek säger Tor Frylmark att den inte ska vara smal som en gångmatta utan att den ska synas rejält.

– Man ska känna att man går på den och inte på sidan om den. Sen är det ju svårt att säga exakt idag hur måtten kommer att bli, men det kommer vi nog veta mer om en vecka tror jag.

Hur kommer ni att jobba för att hitta den här mattan?

– Jag tror att det finns möjligheter att hitta den här mattan, men som sagt det är lite tidigt på måndagmorgon just nu när vi just kört igång också att svara på frågan, men att vi kommer att lyckas det är jag helt övertygad om.

Tanken är att mattan ska kunna användas vid vissa gudtjänster, men också ligga framme större delen av sommaren.

– Det gäller att hitta en matta som tål litegrann också. Tanken är ju att den ska användas ofta, annars är det ju ganska meningslöst att ta fram den, säger Tor Frylmark.

Det var ett bus, att måla trappan framför domkyrkan, som ledde till att Tor Frylmark nu sitter, knappt en vecka senare och funderar på att köpa in en jättestor rengbågsmatta.

– Vi tror ju inte att färgen hade legat kvar så länge om det hade börjat regna ordentligt och nu kan det ju bli något som inte bara är tillfälligt. Det här blir ju något på sikt som kommer att påminna om det budskap som den här målningen vill påminna om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista