En massa ölflaskor på en hylla hos Systembolaget. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Systembolaget levererar hemkört på försök i Västernorrland

1:14 min

Västernorrland blir ett av fyra försökslän där Systembolaget ska leverera hemkört. Det handlar om alkoholleveranser hem till dörren mot betalning. Från Systembolagets sida tror man att hemleveranser kommer att stå för en liten del av den totala försäljningen.

Vad tycker du om att Systembolaget levererar drycker hem?

Systembolaget har sedan förra hösten haft ett småskaligt försök med hemleverans av alkohol på nio orter. Nu utökas försöket till fyra län - i oktober till hela Stockholms och Västerbottens län, och i november till Skånes och Västernorrlands län, meddelar Systembolaget på en pressträff.

Kunder ska kunna få drycker levererade till dörren mellan klockan 10 och 20 på vardagar, men hur många dagar i veckan det finns möjlighet till leveranser beror på ort. Leveransavgiften ligger på cirka 200 kronor för ett kolli med 12 flaskor.

Även varor från Systembolagets beställningssortiment kommer att gå att beställa för hemleverans.

Systembolaget tror att hemleveranser kommer att fortsätta stå för en liten del av alkoholförsäljningen totalt. Tre fjärdedelar av den alkohol som har sålts i försöket har varit vin.

-Vi tror att hemleveranser fortsatt kommer att utgöra en begränsad del av försäljningen. Det vi har sett är att vin överrepresenterat, speciellt viner i den övre prisklassen, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

De personer som beställt hem alkohol har i snitt beställt varor för 1 870 kronor, medan själva leveranserna i snitt har kostat 280 kronor. Enligt alkoholforskarna Mats Ramstedt och Thor Norström som utvärderar försöket är det dock svårt att dra några slutsatser eftersom det än så länge bara skett drygt 400 leveranser totalt och underlaget alltså är litet. Försöket med hemleverans ska pågå i ett år i de fyra länen och utvärderas av forskarna innan det rullas ut i resten av landet. Innan Systembolaget införde lördagsöppet gjordes liknande utvärderingar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista