Fartyg i Thomas Andréns Östersjöexpedition. Foto: Södertörns högskola
VÄSTERNORRLAND

Borrningar i Ångermanälven ska bidra till framtida miljöforskning

1:44 min

Ett forskarteam ska kartlägga hur Östersjön såg ut för 130.000 år sedan. Ett borrningsfartyg ska göra djupborrningar och med hjälp av borrkärnorna ska forskare bland annat kunna bestämma hur klimatet såg ut och studera Östersjöns miljöhistoria.

Thomas Andrén, Södertörns högskola har just inlett den två månader långa expeditionen.

– Vi lever i en varm period mellan två istider och därför är det intressant att ta reda på hur Östersjön såg ut för 130 000 år sedan, innan den senaste istiden. Nu går vi igen sakta men ssäkert mot en ny istid.

Vi lever i ett glapp mellan två istider och därför är det intressant för forskare att ta reda på hur Östersjön såg ut innan den senaste istiden. För att ta reda på det måste expeditionen borra, ibland ända ner till 130 meters djup, för att via sedimentringar, eller sedimentavlagringar, avläsa vad som har hänt och när. Speciellt intressant kommer det att vara i Ångemanälvens mynning eftersom avlagringarna är extra tydliga där och nya varv bildas varje år.

Ombord på fartyget finns många internationella experter som hoppas kunna använda resultaten för den framtida miljöforskningen.

-- Om vi förstår hur det fungerade då, kan vi förstå hur det fungerar nu och därmed veta hur vi bäst ska kunna använda våra resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista