Belysning nedsläckt på Norromängsvägen i Stöde, Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Västernorrland

Nya nedsläckningar av väglampor på landsbygden

Boende:" Förr eller senare händer en olycka"
1:35 min

Nedsläckning av gatubelysningar är återigen aktuella i flera av länets kommuner. Den här hösten gäller det byvägar i Sundsvall, Sollefteå och i Kramfors kommuner.

Kring Norromängsvägen i Stöde, väster om Sundsvall, vill kommunen att byborna ska gå in och ta över driften av gatubelysningen. Och lamporna har kommunen redan släckt ner, säger Björn Sperring som bor i området.

I området i Stöde äger vägföreningen belysningen sedan 70-talet och har ett avtal att kommunen ska sköta om framtida drift och underhåll. Men kommunens jurister vill riva avtalet eftersom de anser att framtiden nu har passerat.

– Juristerna hävdar att avtalet inte är giltigt längre eftersom det inte står "all framtida drift". De säger att avtalet inte gäller, säger Björn Sperring.

Satsa mer på LED
Björn Sperring menar också att kommunen borde vara mer kreativa när det gäller att spara energi och samtidigt kunna hålla ljusen igång på landsbygden.

– Förstår inte varför kommunen inte investerar i mer energisnåla LED lampor. Det kostar lite mer att köpa men sedan är det pengar att tjäna varje år, säger Björn Sperring.

Mörkläggs även i Kramfors och Sollefteå
Även i Kramfors planerar kommunen att släcka ner omkring 250 gatulampor, främst på landsbygden. Bland annat vid vägen mot Högbergets avfallsanläggning. Kommunen beräknar att nedsläckningen ska spara in omkring 200 000 per år.

Dessutom ska Trafikverket också släcka ner riksväg 90 mellan Lunde och Frånö, söder om Kramfors.

I Sollefteå har kommunen redan mörklagt vägen vid byn Bölen, utanför Junsele och i Sundsvall på gång att släcka gamla väg 86 genom Järvkvissle och Klökanvägen i Birsta.

Politikerna beslutat
–- Det är politikerna som bestämt att vägföreningarna ska ta över även belysningen på enskilda vägar, säger Johnas Norberg belysningsingenjör på Sundsvalls kommun. De flesta enskilda vägar i kommunen har också redan övertagits av vägföreningar, säger Norberg.

En rundringning till länets övriga kommuner visade att det inte kommer att ske några större nedsläckningar av gatlampor under hösten/vintern.

På Förvaltningsrättens bord
Men trots att det är svart nu kring Norromängsvägen i Stöde har de boende hopp om nytt ljus. För de har överklagat den här mörkläggningen till Förvaltningsrätten.

– Det är det vi är oense om, därför har vi överklagat det här och hoppas att vi får rätt, säger Björn Sperring i Stöde.

Om cirka två veckor ger Förvaltningsrätten besked i det här ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".