Anders Löfström bekräftar inte myten om skejtaren som en person med långt hår och säckiga byxor ... Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Skejtaren Anders Löfström har lämnat hemmabyggande för skateboard

"Önskar det fanns en plansch med vad fasiken allting heter"
11 min

Skateboardåkare är något som syns mer och mer på gatorna. Vi ville ta reda på hur en skejtare ser ut och vad livsstilen innebär. Redaktionens fördomar krossades av Anders Löfström som är skateboardinstruktör på Drakstaden i Sundsvall.

Stämmer fördomarna om att skejtare har långt hår och säckiga byxor? Anders Löfström dementerar och konstaterar att de unga nog har mer stretchiga chinos som följer kroppen när man gör tricks. Men skorna är viktiga för hur man åker.

– Du kan inte hoppa på med några joggingskor, det blir ingen balans, det blir bara fel, menar Anders.

Bra skateboardskor ska ha platt sula med våffelrutigt mönster så att man får bred kontaktyta mot brädan. Dessutom är det bra om skon inte har så många sömmar, för de slits lätt upp mot sandpappersytan.

Anders började skejta för fem år sedan, vid 39 års ålder, i samband med att sonen började. När han märkte hur svårt det var blev han inspirerad att fortsätta. Nu är han som sagt instruktör för både unga och gamla. Och både son och dotter åker fortfarande. Sonen har verkligen anammat hela livsstilen med hull och hår.

– Han pratar bara skor hemma, och saker som måste införskaffas, säger Anders.

Det skiljer också en hel del mellan de yngre och de äldre skejtarna i valet av miljö att åka i. De i Anders ålder vill gärna ha böjar och mjuka former att åka på.

– De yngre vill ha räcken och fyrkantiga saker, vilket jag inte förstår.

Livsstilen innebär att han numera hellre väljer att hänga med på en resa för att skejta än att till exempel bygga en veranda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".