Staffan Edlund från Riksenheten mot korruption är åklagare vid rättegången mot Härnösandshuschefen. Foto Ulla Öhman
HÄRNÖSAND

Byggfiffel i tingsrätten - kommunal chef fick sommarstuga privat

1:31 min

Idag började rättegången mot den före detta chef på Härnösandshus som fick en privat sommarstuga av Skanska medan kostnaden doldes i övriga fakturor i det byggprojekt som parterna var involverade i. Men det var meningen att han skulle betala stugan senare, hävdar Skanskas chef som är åtalad för medhjälp till fifflet.

Det var under 2009 och 2010 som Skanska var huvudentreprenör för ett byggprojekt åt kommunala bostadsbolaget Härnösandshus.

Enligt åklagaren, kammaråklagare Staffan  Edlund från Riksentheten mot korruption, fick  Härnösandshuschefen en timrad sommarstuga levererad till sin tomt. Kostnaderna för den bakades på ett dolt sätt in i hela projektet med Skanskas projektschefs och Härnösandshuschefens goda minne.

Chefen fick alltså sin privata stuga, värd minst 190 000 kronor,  betald av sin arbetsgivare. Han attesterade själv fakturorna. Han står nu åtalad för grovt trolöshet mot huvudman.

Båda de åtalade cheferna nekar till brott. Under förmiddagen förhördes Skanskachefen. Han minns inte exakt hur allt gick till men säger att han uppfattade det hela tiden som att Härnösandshuschefen senare skulle betala för stugan själv.

Orsaken att kostnaderna hamnade i konton för det kommunala byggprojektet var att han inte hade tid att göra det på rätt sätt eftesom han samtidigt var fullt upptagen med en stor ombyggnation av Härnösands rådhus. Han säger att det inte alls är ovanligt att man gör på det här viset. Han påpekar också att Härnösandshuschefen senare har betalat stugan privat.

Men det hjälper inte, enligt åklagaren. Det har begåtts ett brott och det går inte att göra ogjort genom att betala i efterhand, säger Staffan Edlund.
Han hävdar inte att Skanskachefen har gjort någon egen vinning men säger att han har accepterat och främjat brottet och därför bör dömas för medhjälp.

I eftermiddag förhörs Härnösandshuschefen. Ingen av de båda åtalade vill tala med media idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista