Anna Porsvald har ett äppelmusteri i Sundsvall. Foto: Lotte Nord
Västernorrland

Trött på äppelmos? Vi har testat ett äppelmusteri i Sundsvall

Anna Porsvald berättar om hur dina äpplen blir bra must
5:43 min

Äppelträden nästan knäcks av sin last. Så vad gör man när fantasin börjar tryta efter alla pajer, mos, saft, gele och marmelader? Jo - man kanske kan göra jos - eller must? P4 Västernorrland har testat.

Här och var växer det fram små musterier. P4 Västernorrland har besökt ett strax söder om Sundsvall, i Viforsen.

Anna Porsvald har byggt sitt musteri i en byggbarack. Där finns den rostfria tuggen och själva pressen som med handkraft och en domkraft gör att musten rinner ner i hinkarna.

Fördelen med att musta äpplen är att det går att använda fallfrukt även om den är lite stött. Men gräs, jord och löv ska torkas eller tvättas bort så det inte blir bakterier i musten.

Musten håller en vecka i kylskåp. Men genom att hetta upp den till 78 grader i tio minuter blir den konserverad och håller i många månader.

Anna Porsvald tipsar att det även går att göra en äppelglögg med kanel, stjärnanis och nejlikor - lagom till jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".