Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Stafettgästen Andreas Margadant. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Andreas vann som "Världens bästa Ö-vikskock" på Ulvön 2013 och är väldigt stolt över det. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Schweizaren Andreas Margadant bor i en järnvägsstation i Holme

"Vi gav oss ett år och visste inte hur det skulle gå"
21 min

Veckans stafettgäst bor i Holme, Resele, men kommer ursprungligen från Schweiz. Hos programledare Magnus Leijon berättade han bland annat om vad som får honom och hans fru Nicole att stanna i Sverige.

Det var hans svärmor som gjorde att Andreas och frun Nicole flyttade till Resele. Svärmor hade stuga där och varje gång Andreas kom dit trivdes han väldigt bra. Även Andreas och Nicole köpte en "stuga" så småningom - en gammal järnvägsstation faktiskt - som restaurerades och blev så fin att de kände att de ville vara där mer än bara på semester. De flyttade upp, fick jobb och det som var tänkt att bli ett år har nu blivit fyra. Och de trivs fortfarande bra.

– Det är jättekul, jag längtar inte en minut tillbaka till Schweiz.

På frågan om vad det bästa med Ådalen är svarar Andreas att det är den vackra naturen och att alla är så glada och snälla. Norrland är otroligt vackert, tycker Andreas.

Han arbetar som kock på Gålsjö bruk och det var aldrig någon tvekan om vad han skulle ägna sig åt i livet.

– Det var klart när jag var fyra år gammal. Jag lekte först med små grytpannor och sedan blev de större och större. Det fanns inget annat att välja för mig. Kock är ett riktigt fint yrke, det är ett hantverk som man kan göra över hela världen och nu gör jag det i Sverige.

Men visst har han fått lära sig särskilda recept här i Sverige, till exempel inlagd sill som finns på julbordet. Och i gengäld har han försökt ta hit lite schweiziska smaker. Till exempel rösti, som han gärna tipsar om hur man gör. Det är till exempel väldigt viktigt att man kokar potatisen någon dag innan och låter den står framme, aldrig i kylskåpet, för att sedan skala den och använda till röstin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".