1 av 2
Mats Jonsson har försökt skriva boken som om han pratade med sin 7-åriga dotter. Foto: Press
2 av 2
Mats är rädd för att gå till skolan. Tänk om någon retar honom för att han är rädd för rotvältor? Foto: TullaMaja Fogelberg
Kramfors

Serietecknaren Mats Jonsson ger ut barnbok om sin fobi för rotvältor

4:35 min

Mats Jonssons föräldrar gillade att vara i skogen. Det gillade inte lilla Mats. För i skogen i Stensätter utanför Kramfors fanns rotvältorna. Nu har den vuxna Mats gjort en barnbok om rädslan och besöken hos psykologen.

Men det var inte de hotfulla rotsystemen som var mest skrämmande, det var rädslan att hans klasskompisar skulle få reda på att han var rädd för något så fånigt och reta honom för det. Det är alltså en självbiografisk bok, precis som hans tidigare seriealbum som Mats kamp och Pojken i skogen.

– Jag gör bara självbiografier, jag har insett att jag inte har någon fantasi, säger Mats.

Monstret i skogen är den första boken i vad som är tänkt att bli en romanserie för barn.

Att få träffa en psykolog och berätta om rädslan var viktig för Mats. Hans föräldrar var ju två och han var bara en. Att prata med en annan vuxen betydde mycket.

Hur är din relation till rotvältor nu?

– Jag är fortfarande rädd för rotvältor.TullaMaja Fogelber
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista