Trappan som går mellan Findikli och Cihangir i Istanbul målades av en privatperson i våras. Foto: Katja Magnusson
Härnösand

Regnbågstrappan kan vara inspirerad av turkisk frihetsrörelse

Korrespondenten: "Man tog bort färgen, precis som i Härnösand"
3:02 min

Regnbågstrappan i Härnösand var en av förra veckans stora snackisar.  Den var, vad vi vet, den enda regnbågstrappan i Sverige. Men den är inte den enda i världen.

I våras målade en man en 145 steg lång trappa som går mellan Findikli och Cihangir i Istanbul.

– Han ville att folk skulle le mer, berättar Sveriges Radios sydösteruopakorrespondent Katja Magnusson. Folk började fota sig själva i trappan, dom tyckte att det var väldigt spännande.

Några dagar senare målade kommunen trappan grå. Men nu är trappan regnbågsfärgad igen och den här gången är det kommunen som färglagt det. Det blev väldigt stora protester från människor som vill ha den glada trappan tillbaka och kommunen lyssnade.

I våras samlades tusentals människor i protest mot att ett shoppingcentrum skulle byggas i Gezi Park i Istanbul. Gezirörelsen var därmed född. Den växte från en protest i just den sakfråga till att handla om frihet. Åsiktsfrihet, mötefrihet och pressfrihet bland annat.

Tror du att de som målade trappan i Härnösand var inspirerade av de turkiska trapporna?

– Gezirörelsen har ett slagord: Gezi finns överallt, alltså inte bara i Turkiet. Och rörelsen vill få folk att tänka till på andra vis än genom demonstrationer och slagord.

Folk trodde att mannen som målade trappan gjorde det för att stödja HBT-rörelsen vilken är en känslig fråga i Turkiet, men enligt mannen var det bara för att få människor glada. Därför fick trappan ändå en politisk betydelse. Fler trappor målades.

– Trappan har varit lite av ett uppvaknande i Turkiet, säger Katja Magnusson.

Enligt Gezirörelsen är det just den här typen av protester och motstånd man kommer att se mer av.

– Jag pratade med en ung man som sade att folket måste få regeringen avv vakna och att  ett sätt är att måla vägarna.

Trots att trappan i Härnösand tvättades redan i slutet av förra veckan växer Facebookgruppen som skapades för att bevara färgerna, nu har den nära 3000 medlemmar.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som målade domkyrkans trappa.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".