Bert Flodén är en av dem som är emot bygget av 12-våningshuset. Foto: TullaMaja Fogelberg.
Sundsvall

Grannar protesterar mot planerat 12-våningshus

1:32 min

Det byggs på höjden i Sverige. Och ju högre husen är desto högre svallar känslorna - för vem vill få sin utsikt förstörd? Nu har länsstyrelsen givit klartecken till detaljplanen för ett 12-våningshus ovanför Bergsgatan i Sundsvall.

Det har varit många protester mot husbygget. Kommunen beslutade i våras om bevilja detaljplanen, men grannar överklagade till länsstyrelsen. Nu har Länsstyrelsen godkänt detaljplanen och grannarna känner sig maktlösa.

En av dem som överklagade beslutet av bygget till Länsstyrelsen är Bert Flodén som bott i sin röda villa sedan mitten av 80-talet.

– Vi står här vid tomten nu där huset ska byggas. Det kommer att bli 40 meter högt. Det kommer att påverka ljusinsläppet och insynen blir enorm, det kommer inte att gå att vara ute, säger Bert Flodén.

Förutom den estetiska aspekten är det miljön som bekymrar grannarna till det planerade huset. Fler lägenheter ger fler bilar i kvarteret.

– Blir det så här kommer jag att flytta och sälja, säger Bert.

Bostadsbristen i Sundsvall är påtaglig. Bert tycker att det borde byggas mer, men inte intill hans hus. Hamnen vore en bättre plats för där kan avgaserna blåsa ut över havet.

– Här uppe vid Bergsgatan kommer avgaserna att förflyttas sig ner mot Köpmangatan där luften redan är dålig och sedan vidare ner mot stan.

– Det här kommer att att bli en veritabel stinkbomb, avslutar han.

På bostadsbolaget SP Fastigheter är Per Hägglöv VD. Det är hans företag som planerar för huset.

– Bygger man i stan påverkar det alltid utsikten för några, säger han.

På kritiken om ökade utsläpp säger han att det vore bra om antalet bilar kunde minska, men mer trafik är en naturlig konsekvens av fler lägenheter menar Per Hägglöv.

– Det är bra ur miljösynpunkt att bygga centralt. Bor man utanför stan pendlar man ju in till stan.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista