1 av 2
foto Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Per-Arne Frisk (S), socialnämndens ordförande i Timrå
VÄSTERNORRLAND

Många utförsäkrade hamnar i socialbidragsköerna

1:44 min

Försörjningsstöd till utförsäkrade håller på att bli en allt tyngre kostnad för kommunerna. I Västernorrland går 60 procent av socialbidragen till människor som tidigare fick sin försörjning från Försäkringskassa och a-kassa.

Hur ser du på ökningen av socialbidrag?

Istället för att få del av socialförsäkringssystemet tvingas de och deras familjer nu leva på existensminimum.

– Vi förstör liv, säger socialnämndsordförande Per-Arne Frisk.

Enligt Per-Arne Frisk som är socialdemokratisk ordförande i Socialnämnden i Timrå så är det i Västernorrlands kommuner mer än 60 procent av försörjningsstödet som går till människor som tidigare fick sin försörjning via försäkringkassa och a-kassa.

– Vi befarar att det är ännu många fler som utförsäkrats men ännu inte nått fram till försörjningsstödet. Innan man får ta del av det så ska man i princip ha uttömt alla andra konton och möjligheter.

I Timrå kommun har utbetalningarna av socialbidrag legat på runt 10 miljoner per år fram till för cirka 7 år sedan. Men sen började det öka och i år kommer det att sluta på runt 23 miljoner, tror Per-Arne Frisk.

I Timrå går cirka 56 procent av socialbidragen till människor som tidigare skulle ha fått ersättning via socialförsäkringssystemen men som nu har blivit utförsäkrade. I Västernorrland totalt är andelen 60 procent.

– För oss i Timrå innebär det att vi betalar ut 13 miljoner som annars hade kunnat gå till skolor, vård och omsorg, säger Frisk.
Han menar att regeringen har vältrat över statliga kostnader på kommunerna utan någon kompensation.

Men ännu värre, anser han,  är hur det drabbar de enskilda människorna och familjerna:
- De får ett minimum att överleva på. Det är många barn i de här familjerna och det här är inte bra. Vi förstör liv på det här viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista