Skådespelarna Jens Nilsson och Åke Arvidsson instrueras av Världshistoriens regissör Augustin Erba. Foto: Tobias Edlund

Radioteater om människorättskämpar tar världshistorien till Sundsvall

2:33 min

P1:s program Världshistorien är ett kringresande radioteatersällskap. 365 pjäser om olika människorättskämpar spelas under året in över hela Sverige. Idag hade turen kommit till Sundsvall och radiohuset.

Ett konferensrum i radiohuset i Sundsvall har förvandlats till en teaterscen. Två scener ska spelas in i en femminuterspjäs om Dmitrij Cholodov - en rysk journalist som undersökte korruption inom militären och sedan dog då han öppnade en väska som innehöll en bomb. I den olyckliga huvudrollen hörs Scenkonstbolagets Jens Nilsson, som inte fick någon lång tid i rampljudet.

– Det var väl 15 sekunder, och sedan är man sprängd. Men hur länge man är med spelar oftast inte så stor roll. Små roller, som Dmitrij blev nu, kan vara minst lika roligt. Och det är ganska skönt och prestigelöst att bara slänga sig in och göra det, säger Jens Nilsson.

Konferensrummet bjuder inte på särskilt mycket rekvisita - och det behöver inte Världshistorien heller. Två mikrofoner riggas upp, en tekniker kollar att det låter bra - och sen är det bara att köra. Men Jens Nilsson tycker inte att det gör det svårare att leva sig in i rollen.

– Man jobbar mer aktivt med rösten för det är ju den som hörs. Men det är förvånansvärt fysiskt, det är inte så att man bara står och läser. Som de jobbar här står man också i de rum där det utspelar sig. Nu är vi på ett kontor, nästa pjäs är på en galleria och då åker vi till gallerian i stan. Man måste leva sig in i situationen, för det hörs ju på rösten, säger han.

Tempot är högt - på två dagars stopp i Sundsvall spelar teamet in tio pjäser, sedan åker man vidare till andra länsteatrar och andra skådespelare. Men enligt regissören och manusförfattaren Augustin Erba är den långa turnén själva tjusningen med projektet.

– Jag tycker att det är en stor del av behållningen. Scenkonstbolaget här i Sundsvall är den artonde länsteatern vi besöker. En del av det fina är att många av de skådespelare som inte hörs eller syns i stockholmsmedia nu faktiskt hörs i ett riksmedium. Och det dessutom i ett program som är så populärt som Världshistorien blivit, säger Augustin Erba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista