Arkivbild. Foto: SVT BILD
P4 Morgon

Vilken miljöpåverkan får diamantborrning vid Mjällådalen?

7:18 min

Den plats där man nu planerar provborrning efter diamanter nordväst om Timrå ligger inte långt ifrån flera skyddsvärda naturmiljöer.  Men i nuläget är Lennart Olsson vid Naturskyddsföreningen i Timrå inte orolig för att diamantfebern ska hota naturen i dalen.

Områdena som det handlar om är dels Västanåfallet som redan är naturreservat vilket är en del av Mjällådalen som Världsnaturfonden utsett till en av landets pärlor.

Själva borrningarna planeras vid Bergtjärnen en liten bit därifrån och enligt Lennart Olsson innebär det att planerna inte är något direkt hot mot just Mjällådalen.

– Framförallt så har man en bäck från den där tjärnen som rinner ut i Mjällån, men vi tror i det här läget så är inte själva Mjällådalen hotad på något sätt. Men man måste vara observant när de här herrarna börjar fundera på dagbrott och sådant, för till det krävs ju en infrastruktur och då blir det vägar, så man måste som sagt vara lite observant på vad som kommer att hända här, säger Lennart Olsson.

Enligt statsgeologen Erik Jonsson vid Statens Geologiska Undersökning, SGU, så är riskerna med just diamantbrytning rätt så små.

– Vad gäller just diamanter så är mängden riskmetaller eller mineral som kan generera riskabelt giftigt material generellt sett subminimal. Det enda problemet som jag kan se utifrån min synvinkel, ska man bryta diamantförekomster så blir det som regel stora hål för att man bryter dem i dagbrott. Så stora hål blir det, säger Erik Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista