Våldtäktsfall prövas sällan i rätten

Fler och fler i Västernorrland polisanmäler våldtäkter. Men trots det läggs majoriteten av fallen ner innan de hinner prövas i rätten.

– Ofta är det ju bara gärningsmannen och offret som finns där. Och då blir det ju ofta en Ofta är det en ord mot ord situation för att man ska kunna bevisa att brottet är begånget krävs det ofta något mer än bara målsägandes berättelse. Något mer att stödja upp sig på, säger Daniel Brodén, kammaråklagare i Sundsvall med sexbrott som specialisering.

En polisanmälan innebär att det görs en förundersökning. Och när den är klar är det upp till åklagaren att titta på de bevis och vittnen som finns och avgöra om det räcker för att fälla den misstänkte gärningsmannen eller kvinnan.

Och det är alltså då som en majoritet av våldtäktsfallen läggs ner. Men enligt Daniel Brodén skulle det kunna förändras.

– Det är ju bedömningar det här och säkerligen finns det säkert utrymme för att man skulle kunna åtala i något större män än man gör idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".