1 av 3
Linus Lundgren, Jonas Jonsson, Linus Östman och Pontus Staaf testar roboten på spelplanen. Foto: TullaMaja Fogelberg.
2 av 3
Just nu ser den ut så här men än finns det tid kvara att utveckla roboten. Foto: TullaMaja Fogelberg
3 av 3
Klassen är peppad inför tävlingen i november. Foto: TullaMaja Fogelberg
Liden

Elever i Liden ska rädda världen

"Vi säger det här till forskarna"
2:27 min

En robot av lego som kan förhindra naturkatastrofer och en maskin som kan samla upp koldioxid, det funderar eleverna i femma på Lidens skola över just nu. Reslutatet ska de visa upp för en jury bestående av forskare, politiker och företagare i början av november.

Den internationella tävlingen First Lego League pågår i 70 länder just nu och årets tema är naturkatastrofer. I Västernorrland tävlar nio klasser.  Syftet är att drilla eleverna i teknik, vetenskap och marknadsföring.

På Lidens skola jobbar man speciellt med global uppvärmning och Petronella Selberg sitter vid sin bänk och letar information på nätet.

– Jag såg en bild på en hand som höll i ett brinnande jordklot. Tänk om jorden skulle brinna upp, säger hon.

– Men nu ska vi komma på en lösning.

De klasser som anmäler sig till tävlingen har åtta veckor på sig att utveckla och programera en robot av Lego som ska klara av en hinderbana. Utöver det ska man presentera en egen så kallad forskningsrapport och i Liden är det alltså hur man ska kunna sänka koldioxidutsläppen och på så sätt minska den globala uppvärmningen.

Men kan ni rädda världen genom att sitta här i Liden och bygga med Lego?

– Det tror jag faktiskt, för nu ska vi berätta för forskarna vad vi kommit fram till, säger Oliver Hallberg.

Att använda en enskild leksakstillverkar i grunskoleundervisning kan ses som kontroversiellt. Men Bengt Böhlin på Technicus i Härnösand som arrangerar tävlingen lokalt tillsammans med Mittuniversitetet menar att det inte är konstigt.

– Det är inte konstigare än att man använder studielitteratur från Bonnier.

Det kostar en del pengar att vara med. Anmälningsavgiften och legoutrustningen innebär en kostnad på uppemot 4000 kr för skolan.

– Har inte skolan budget för det kan man skaffa sponsorer. Det kanske finns föräldrar eller andra som kan ställa upp, säger Bengt Böhlin.

First Lego League avgörs på Härnösands teater 9 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".